Training mensenhandel (niet) op school

Docententraining

 

Seksuele uitbuiting of gedwongen criminaliteit: het lijken taferelen uiteen thriller, maar het komt vaker voor dan je denkt. Maar liefst vier op de tien middelbare scholen in Nederland geven aan met zulke vormen van uitbuiting te maken te krijgen. Leerlingen worden bijvoorbeeld gedwongen om drugs te verkopen of worden slachtoffer van een loverboy. Seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel.

De gevolgen van mensenhandel zijn hartverscheurend. Docenten en andere onderwijsprofessionals kunnen scholieren hiertegen beschermen door signalen te herkennen en het thema in de klas te bespreken. Een grote meerderheid van de docenten wil dan ook graag meer aandacht voor mensenhandel op school. Daarom hebben het Rode Kruis en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (onderdeel van Fier) een gratis training voor docenten ontwikkeld.

De gratis training bestaat uit twee onderdelen waarin docenten leren onder andere signalen van mensenhandel te herkennen, het thema bespreekbaar te maken in de klas en de werkwijze van mensenhandelaren te herkennen.

Vorm

  • De training bestaat uit een introductie in signalen van mensenhandel (1,5 uur) en een interactieve verdiepingstraining over preventie en signalering (3 uur).
  • Na deelname ontvangt u een certificaat en onderwijsmaterialen zoals een signalenkaart en een verwijsbrief.
  • De training wordt gegeven door ervaren professionals van het Rode Kruis en Fier.

Kosten

Deelname aan de training is gratis voor alle onderwijsprofessionals (docenten, zorgcoördinatoren, schoolmaatschappelijk werkers, teamleiders, onderwijsassistenten, conciërges etc.). De daadwerkelijke kosten van de training bedragen circa € 200 per deelnemer en worden betaald vanuit de opbrengst van 3FM Serious Request 2019.

Locatie

Deze training is beschikbaar voor het reguliere voortgezet onderwijs. De training wordt op scholen gegeven of op een gewenste locatie.De training is voorlopig uitsluitend beschikbaar in de regio’s Friesland, Groningen, Haaglanden en Limburg. Valt jouw school hierbuiten? Neem dan contact op over de mogelijkheden via educatie@redcross.nl.

Aanmelden en/of meer informatie

Op de website van het Rode Kruis is nog meer informatie te vinden over deze training. Op de website kunt u uw school ook aanmelden voor deze gratis training.

https://www.rodekruis.nl/doe-mee/lesmateriaal-voor-docenten/voortgezet-onderwijs-docententraining-mensenhandel/#toggle-id-7

 

Evenementen