Training Mensenhandel

Geaccrediteerde scholing voor zorgprofessionals

 

Seksuele uitbuiting of gedwongen criminaliteit: het lijken taferelen uit een thriller, maar het komt vaker voor dan je denkt. In 2017 werd het aantal slachtoffers van mensenhandel geschat op 6250 slachtoffers per jaar. Vormen van mensenhandel zijn: seksuele uitbuiting, economische uitbuiting en gedwongen criminaliteit. In 2019 heeft Chat met Fier contact gelegd met 299 slachtoffers van mensenhandel. Vrijwel allemaal slachtoffer van seksuele uitbuiting en de meerderheid betreft minderjarige meisjes, waarvan ruim een kwart jonger is dan 15 jaar.

De gevolgen van mensenhandel zijn hartverscheurend. Zorgprofessionals kunnen potentiële slachtoffers beschermen door signalen te herkennen en het thema bespreekbaar te maken. De training bestaat uit diverse modules waarin professionals leren onder andere signalen van mensenhandel te herkennen, het thema bespreekbaar te maken en de werkwijze van mensenhandelaren te herkennen.

Vorm

 • De training bestaat uit drie modules die los van elkaar gegeven kunnen worden.  

Module I: basistraining mensenhandel (circa 1,5 uur);

Module II: verdiepingstraining mensenhandel (circa 3 uur);

Module III: training mensenhandel en LVG (circa 3 uur).

 • Na deelname ontvangt u een certificaat (voor eventuele accreditatiepunten) en materialen;
 • De trainingsmodules worden gegeven door ervaren professionals van Fier.

Module I basistraining mensenhandel (circa 1,5 uur);

Tijdens de basistraining mensenhandel leert u signalen van mensenhandel te herkennen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Trends rond seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit
 • Uitbuiting van cliënten herkennen
 • Signalen intern melden

Module II verdiepingstraining mensenhandel (circa 3 uur);

Tijdens de verdiepingstraining mensenhandel wordt er verder ingegaan op de basistraining. Tijdens deze training gaan we in op:

 • Seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit: wat maakt kwetsbaar?
 • De werkwijze van mensenhandelaren, met speciale aandacht voor social media
 • Signalen van mensenhandel herkennen en hier op een adequate manier mee omgaan
 • Het thema bespreekbaar maken met cliënten (preventie)

Module III training mensenhandel en LVG (circa 3 uur).

Tijdens de training mensenhandel en LVG wordt er aan de hand van een intervisie instrument gewerkt. Aan de hand van dit instrument wil Fier de deelnemers inzicht geven in de complexiteit van de dagelijkse dilemma’s en de afwegingen die gemaakt moeten worden in de begeleiding, behandeling en ondersteuning van jonge vrouwen met een licht verstandelijke beperking. Meer informatie? https://www.fier.nl/mediadepot/17634cfd46b5/IntervisieinstrumentFierLVBloverboyproblematiek.pdf

Kosten

 • Module I: €68,75 per persoon;
 • Module II: €137,50 per persoon;
 • Module III: €137,50 per persoon.

Accreditatie bij het SKJ kan in overleg worden aangevraagd.

Aanmelden en/of meer informatie

Hieronder treft u de data aan waarop u zich als individu kunt aanmelden, deze training vindt plaats op de hoofdlocatie van Fier (Holstmeerweg 1 te Leeuwarden). U kunt de training ook incompany voor uw organisatie inkopen. De trainingen van de Fier Academy zijn altijd op maat. We kijken graag samen met u naar uw wensen en verwachtingen. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie door een mail te sturen naar fieracademy@fier.nl

Evenementen